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Can a 1031 Exchange
Fund New Construction? Jan. 7, 2004

By RAY A. SMITH
Special to kealEstateiournal.com

Question: Is there some way of qualifying for a 1031 exchange when selling a commercial property
and exchanging it into land I already own, on which I plan to develop an apartment complex?

-- Gary, Seatt/e

Gary: Yes there is a way, but the ground under this issue isn’t exactly firm.

In a 1031 exchange, owners defer capital-gains taxes on the sale of their property by exchanging it for
the same kind of property. In most cases, a third-party intermediary prepares the exchange agreement
and handles the money. The property the seller wants to buy has to be identified within 45 calendar
days of his sale and purchased within 180 days.

There has long been uncertainty about how the Internal Revenue Service views 1031 transactions in
which investors seek to use the proceeds from a property sale to construct a new property on vacant
land owned or leased by an affiliate of the investor.

Regarding a transaction involving vacant land, tax advisers and investors have been concemed about
perceptions of self-dealing when such land was leased or owned by an affiliate of the exchanger. They
also wondered if new construction on an empty parcel could be considered replacement property.

But two IRS rulings --one released in 2003 and the other in late 2002 -- say these kinds of
transactions can qualify as 1031 exchanges.

The rulings essentially approve the construction, through a so-called exchange accommodation
titleholder, of a new building on land already leased to an affiliate of the exchanging taxpayer as valid
replacement property for a 1031 exchange, says Robert D. Schachat, director of the real-estate group
in the national tax department of Ernst & Young LLP in Washington, D.C.

The exchange accommodation titleholder is the legal entity that holds the title to the property while the
exchange is being conducted. For all of this to be legit, the landowner, whether an affiliate or third
party, must sign a lease of 30 years or more with the exchange accommodation titleholder that will
construct the building on the land. When the building is complete, or near complete, the investor can
sell the old property and use the proceeds to buy the new property and the lease interest from the
titleholder.

What you seek to do would be permitted if the land were already owned by an affiliate. However, if the
land is already owned by the taxpayer you, the issue becomes much more difficult. Tn 1967, the IRS
issued a ruling that states that a new building constructed on land already owned by the exchanging
taxpayer cannot qualify as replacement property under the like-kind requirement of section 1031.
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P’lr. Schachatsayssometax advisersbelievethat there is a significant likelihood that the IRS position in
the 1967 ruling is incorrect. If so, a new building constructedon land alreadyowned by the exchanging
taxpayercould qualify as replacementproperty in a 1031 exchange..

A saferapproach,Mr. Schachatsuggests,might be to acceptthe IRS position but to try to avoid the
restriction by transferringthe undevelopedland to an affiliate well in advanceof the exchange."We
understandthat the IRS is consideringthis specific issue and may publish additional guidancein the
next few months," hesays.

--Mr. Smith isa staff reporter for The Wall Street Journal. I-IS "Building Value Q & A" column appears
each month exclusively on RealEstateJournal. Click here to e-mail him a question about investing in real
estate.


